Skift anden ud med kalkun, og hold amerikansk jul

Skift anden ud med kalkun, og hold amerikansk jul

Amerikanerne er mestre i overdådige måltider – julemiddagen er ingen undtagelse. På det traditionelle julebord i USA finder man ofte stegt kalkun med stuffing. Er du træt af den danske flæskesteg eller and, så prøv at arrangere en julemiddag “the american way”.

Stuffing

15 minutter

Det skal du bruge – til stuffing

  • 2 spsk. olie
  • 200 g champignoner
  • 3 stilke bladselleri
  • 1 æble
  • 50 g grofthakkede valnødder
  • 2 spsk. friskhakket salvie
  • 2 spsk. friskhakket persille
  • 8 skiver lyst toastbrød
  • 2 æg
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  • Skær champignoner, bladselleri og æble i 1 cm tern.
  • Varm olie op på en pande, og svits champignoner, bladselleri og æble i 2-3 minutter under omrøring.
  • Skru ned til jævn varme, og tilsæt valnødder, salvie og persille. Steg det med i 5 minutter.
  • Hæld fyldet fra panden over i en stor skål.
  • Skær skorpen af toastbrødet, og skær det herefter i grove tern.
  • Kom toastbrødet over i skålen med fyldet.
  • Tilsæt æggene, salt og peber, og vend fyldet godt sammen.

Kalkun

5 timer

Det skal du bruge – til kalkunen

  • 1 kalkun
  • 25 g blødt smør
  • Salt/peber
  • 8 dl hønsefond

Fremgangsmåde

  • Tag kalkunen ud af køleskabet 1 time inden, den skal i ovnen.
  • Dup kalkunen tør med køkkenrulle.
  • Fyld den med stuffing, og luk til med kødnåle, så det ikke falder ud.
  • Gnid skindet med det bløde smør, og krydr med salt og peber.
  • Bind eventuelt benene sammen med en kødsnor, hvis de falder meget ud til siden.
  • Fyld hønsefond i en stor bradepande med en rist, og læg kalkunen på risten.
  • Kom bradepande og kalkun i ovnen, og steg ved 160 grader i ca. 3-4 timer afhængig af størrelsen – ca. 20 minutter pr. 500 g. Kalkunen skal have en færdig
  • kernetemperatur på ca. 70 grader.
  • Dryp hver halve time kalkunen med stegeskyen. Bliver skindet for mørkt undervejs, så læg et stykke stanniol over brystet.
  • Tag kalkunen ud, og lad den hvile i 10 minutter inden servering.

TIP: Lav eventuelt en sauce af stegeskyen i bradepanden.

Tilbehør

  • Stegte kartofler
  • Tranebærsauce
  • Kartoffelmos af søde kartofler
  • Bagte rosenkål og græskar med pekannødder
  • Biscuits

Har du brug for et par gode idéer til tilbehøret, så tjek vores opskrift på bagte rosenkål og græskar med pekannødder.

Vi tager forbehold for skrivefejl.