Kender du (festival)typen? Interview med Sys Bjerre

Der findes et hav af festivaler i Danmark. Men hvorfor overhovedet tage på den slags? Ja, og hvem er det egentlig, der tager på festival? Vi har spurgt festivalglade Sys Bjerre om hendes bedste, værste og mest tossede festivaloplevelser.

Sys Bjerre har optrådt på de fleste festivaler i Danmark og løfter her sløret for sin absolut værste festivaldag nogensinde. Alt gik galt!

Hvad er det, der er så magisk ved festivaler?

Smukfest i Skanderborg rammer den lige i røven, når de siger, at festival er antihverdag. Det er jo den stemning, som alle har glædet sig til. At give slip og løsne tøjlerne fra dagligdagen. Det er frihed.

Beskriv dit første festivalminde?

Det var faktisk totalt angstfyldt. Jeg var 15 år og på Roskilde Festival med en veninde. Udover at det regnede helt vildt, så boede vi i lejr med en masse drenge, vi ikke kendte særligt godt. Faktisk tænkte jeg allerede efter dag et, at jeg ikke kunne lide at være der. Af en eller anden grund vendte jeg tilbage til festivalen året efter og fandt ud af, at den første oplevelse var dårlig, fordi vi ikke havde et fællesskab der.

Fortæl om dit bedste festivaløjeblik?

Grøn Koncert og Smukfest gemmer på nogle af de bedste festivaløjeblikke for mig. Det var magisk at spille på Grøn Koncert det år, jeg var med der. Der er en særlig stemning og holdånd imellem os musikere og de frivillige. Og Smukfest er bare så dejlig, og stemingen har lidt afterski over sig. Folk bliver voksenfulde og danser vandplantedans med rødvin i mundvigerne.

Hvad var din værste festivaloplevelse?

I 2007 var jeg på Roskilde Festival. Det var det år, hvor det regnede som en sindssyg. Jeg husker, jeg kom hjem til mit telt, hvor der stod fem cm vand indeni. Alle mine ting var våde. Derudover kunne jeg ikke finde mine venner, og kort tid efter tabte jeg min mobiltelefon ned i en vandpyt, så den døde. Derefter gik jeg ned i et såkaldt svenskerhul og fik gummistøvlerne fyldt med vand. Det kunne ikke blive meget værre.

Din mest tossede festivaloplevelse?

Jeg havde et job på Samsø Festival, hvor der lige var åbnet et udendørsaktivitetscenter, som skulle indvies. De havde nogle oppustelige bolde, som jeg gik med til at optræde i, mens jeg sang. Det var en absurd oplevelse. Der stod jeg indeni en kæmpe plastikbold, der duggede til i silende regnvejr, og lignede en kæmpe idiot – mest fordi der blev nødt til at være to scenefolk, som holdt bolden, så den ikke trillede ned af scenen.

Hvad har du altid med dig, når du er på festival?

Et par sko, jeg ikke behøver tage med hjem, fordi de bliver helt smadrede.

Hvad har det givet dig at tage på festivaler?

Jeg får set og hørt noget musik, jeg ellers ikke ville have opdaget. Man driver jo bare rundt og pludselig får man nogle nye musikoplevelser. Det er meget kontrastfyldt i de her Spotify-tider, hvor man selv aktivt skal tilvælge noget musik.

Hvem ville du ønske, du havde oplevet live på en festival?

Paul Simon, The Beatles, Steppeulvene og Joni Mitchell selvfølgelig.

Regnslag 20,- Flying Tiger

Bæltetaske 75,- New Yorker

Batiste tørshampoo 38,- Matas

Sys Bjerre er 32 år og singer-songwriter. Debuterede i 2008 med hittet “Malene” og har udgivet 4 album. Har været tv-vært på DR’s musikprogram Boogie. Aktuel med en kirketour, hvor hun synger og taler om fællessang og kærlighed.

Du kan også læse vores interview med Aura Dione lige her.

Vi tager forbehold for skrivefejl, prisændringer og udsolgte varer.