Guide fra vinhandlerne: Disse vine skal du servere mortensaften

Hvilken vin passer bedst til and? Hvor længe kan en åben vin holde sig? Og hvad med vinens temperatur? Vi besøgte Rosengårdcentrets vineksperter og fik et par gode råd med på vejen.

Vinspecialisten: Vinen skal iltes

Når du ilter vinen, blødgør du smagen og får vinen til at afgive sin aroma (også kaldet bouquet på vinsprog). Hæld vinen på karaffel, brug en dekanteringsprop, eller slyng vinen i glasset. Især unge vine har godt af at blive iltet, så vinen åbnes og blødgøres. Prøv at dufte til vinen, før du ilter den, og duft så igen bagefter – du vil helt sikkert opdage forskellen.

Hvilken temperatur skal vinen have?
Serverer du vinen for varm, bliver smagen ødelagt, og vinen vil ikke kunne udvikle sig. Server gerne rødvin ved 16 grader eller helt ned til 14 grader, hvis det er en let og frugtig rødvin; temperaturen stiger nemlig ca. 1 grad i minuttet, når den er hældt i glasset.

Vinanbefaling:
Hos Vinspecialisten anbefaler de en norditaliensk Montecru lavet på Amarone- og Merlot-druer fra deres Amarone-topproducent. Vinen har god frugt og fylde og samtidig noget friskhed og syre, der kan stå imod den lidt kraftigere mad, som kendetegner mortensaftensmenuen.

Montecru, Rosso Veronese til 129 kr. hos Vinspecialisten
Ved køb af 2 flasker 99 kr./flaske

Tips fra E.S. Johansen Vinhandel

Vin med korkprop skal opbevares liggende. Står vinen op for længe, tørrer korkproppen nemlig ud, så den smuldrer, og vinen kommer til at smage af prop. Men hvad så, når du har åbnet vinen, men ikke har drukket det hele? Du behøver heldigvis ikke at hælde det ud. Som udgangspunkt kan en vin på flaske holde sig i et par dage efter åbning, hvis du opbevarer den i køleskab.

Vinanbefaling:
Hos E.S. Johansen anbefaler de en californisk Zinfandel fra Grizzly Bear. Zinfandel er en meget populær drue blandt danskerne, og det forstår vores gode vinfolk udmærket. Det er en frisk og frugtig vin, og denne fra 2016 er forholdsvis ung, hvilket klæder en Zinfandel og dens frugtige smag ganske godt.

Grizzly Bear, Zinfandel, Central Valley til 119,75 kr. 2 flasker for 198 kr. fra E.S Johansen Vinhandel

Hvilken vin vil du servere til mortensaftensmenuen? Uanset, hvad du vælger, er vi sikre på, at gæsterne bliver imponerede over dine nyerhvervede vintips.

Vi tager forbehold for skrivefejl, prisændringer og udsolgte varer.