Henriks opskrift på syltede efterårslækkerier
8. oktober 2019Liv & Stil,Opskrifter
Henriks opskrift på syltede efterårslækkerier
Hvis den eneste form for syltede grøntsager, du kender, er de agurker, du får ovenpå din hotdog, så er du virkelig gået glip af noget. Der er nemlig mange andre sager, som er særdeles syltevenlige. Vores ambassadør Henrik giver dig opskriften på en masse syltede efterårslækkerier, der med garanti vil pifte dine efterårsretter op.
Af Henrik Hoffmann – @Henrikhoffmann
Skoldning af glas
Kort før de syltede grøntsager hældes på glas, bruger jeg denne metode til at skolde glassene.
Det skal du bruge:
2 tsk. atamon
1 dl kogende vand
Sådan gør du:
Hæld atamon og kogende vand i sylteglasset, og luk låget.
Ryst glasset grundigt.
Lad glasset være lukket, indtil det skal bruges.
Valnødder
Syltede valnødder kan bruges som det sprøde og knasende element til en hovedret. De kan også bruges som tilbehør til ostebordet, sammen med en god vaniljeis eller i en brownie eller chokoladekage.
Det skal du bruge:
200 g valnødder
3 dl sukker
1 dl vand
3 dl honning (helst flydende)
3 tsk. revet appelsinskal fra økologiske appelsiner
Sådan gør du:
Hæld valnødderne i en gryde, dæk dem med vand, og bring dem i kog.
Sluk igen, og lad valnødderne trække i 5 min.
Skold et glas i en passende størrelse.
Hæld valnødderne i det skoldede glas.
Kog sukker og vand.
Tilsæt honning og appelsinskal, når sukkeret er smeltet.
Kog sammen i 1-2 minutter.
Hæld sukkerblandingen over valnødderne.
Luk glasset, og stil det i køleskabet, hvor det har en holdbarhed på 8-10 dage.
Små syltede snackgulerødder
De små snackgulerødder kan med fordel spises som tilbehør til lyst kød eller som snack sammen med hummus eller creme fraiche med krydderurter.
Det skal du bruge:
1 pose snackgulerødder
2 dl æblecidereddike
1.5 dl sukker
1 dl vand
1 tsk. salt
1 tsk. peberkorn
3-4 stilke frisk timian
2 laurbærblade
1 stjerneanis
Sådan gør du:
Kom alle ingredienser undtagen gulerødder i en gryde, og bring det i kog.
Lad det koge i 5 minutter.
Tilsæt gulerødderne, og lad det koge i 1 minut.
Put gulerødderne i et skoldet glas, og hæld syltelagen over.
Lad det køle af, inden glasset sættes i køleskabet, hvor det har en holdbarhed på en uge.
Nordisk syltede svampe
Der er masser af smag i syltede svampe, fordi svampene ved syltningen bevarer deres bid, samtidig med at syltningen giver en smule sødme. Det gør svampene særdeles velegnede til vildt kød og tournedos.
Det skal du bruge:
200 g kantareller
200 g faste svampe (jeg har brugt mørke marksvampe)
5 dl hvidvinseddike
4 spsk. flydende honning
Saften fra 1 appelsin
4-5 stilke frisk timian
1 tsk. sort peber
Sådan gør du:
Bring hvidvinseddike og honning i kog, og lad det koge ind, til der kun er ca. 2 dl tilbage (det tager ca. 10 minutter).
Rens svampene.
Kom svampe, timian, appelsinsaft og peberkorn i lagen, og lad det koge videre under låg i ca. 4-5 minutter.
Hæld det hele i et skoldet glas.
Lad svampene trække i en dag, inden de spises.
Opbevar glasset i køleskabet i højest 5-7 dage.
Syltede rødløg
Syltede rødløg er efterhånden en klassiker, der smager skønt til det meste. Brug dem f.eks. i en hjemmelavet burger, som topping på en grøn salat eller til retter med fjerkræ.
Det skal du bruge:
4-5 rødløg
4 dl lys eddike
2 dl sukker
0.5 dl vand
1 dl solbærsaft
2-3 laurbærblade
1 tsk. peberkorn
1 kanelstang
2 stk. stjerneanis
Sådan gør du:
Bring eddike, sukker, vand, solbærsaft og krydderier i kog.
Sluk for blusset, når sukkeret er smeltet.
Pil og skær løgene i tynde ringe, fyld dem i et skoldet glas, og hæld lagen over.
Sæt glasset på køl i et par timer.
Opbevar de syltede rødløg i køleskabet i højest 5-7 dage.
Vintergrøntsager
De syltede vintergrøntsager kan serveres som sprødt tilbehør til alle hovedretter og er et godt alternativ, hvis du er træt af pasta og kartofler.
Det skal du bruge:
200 g gulerødder
200 g jordskokker
1 porre
150 g honning
3 dl æbleeddike
1.5 dl vand
1 stjerneanis
2-3 laurbærblade
2 kanelstænger
Sådan gør du:
Kog honning, æbleeddike, vand, stjerneanis, laurbærblade og kanelstænger sammen i en gryde under låg ved middelvarme i ca. 8-10 minutter.
Skræl gulerødderne, og skær dem i tynde skiver (evt. på et mandolinjern).
Rens jordskokker med en svamp, og skær dem i tynde skiver.
Rens porren, og skær den i tynde skiver.
Kom de rensede grøntsager i gryden, og lad dem koge med i 5 minutter.
Hæld det hele på glas, lad det køle ned, og stil det i køleskabet, hvor det kan holde sig i ca. en uge.
Har du haven fuld af syltevenlige sager? Så er det bare med at følge Henriks opskrift og komme i gang med syltningen.
Er du i humør til mere madinspiration? Så klik videre til Henriks opskrift på bagte rodfrugter eller sous vide svinemørbrad