+ GRILL
21. maj 2019Opskrifter,Liv & Stil
+ GRILL
Rul grillen frem, bland en frisk salat og rør en genial marinade. Vi har samlet en række opskrifter til den perfekte grillaften på terrassen.
Duften af grillet kød er ikke til at modstå, og det behøver vi heldigvis heller ikke. Vi kan bare grille løs. På kuglegrill, åben grill, på bål eller hvad vi nu har fantasi til.
At grille et stort stykke kød kan være en nervepirrende opgave for enhver vært eller værtinde. Løsningen er at bruge et stegetermometer. Stegetermometret stikkes midt ind i kødets mest kødfyldte del uden, at spidsen berører ben eller fedt.
Her er de anbefalede kernetemperaturer for stykker som culotte eller filet.
55–60 grader: Meget rødt til rødt, det man kalder rare.
60–65 grader: Rødt rosa til rosa, det man kalder medium til medium rare.
65–68 grader: Rosa til gennemstegt med klar saft, det man kalder well done.
Klargøring af kødet: Husk, at temperer kødet inden tilberedningen. Det vil sige, tag kødet ud af køleskabet 1 time før det skal grilles. Rids fedtlaget og gnid det med salt. Vent dog med peber indtil kødet er grillet. Branket peber smager nemlig ikke godt.
FÅ INSPIRATION MED MADSKRIBENT MARIA MELDGAARD
SOMMERENS BEDSTE SALAT
Til 4 person
1 lille blomkål, 1 lille romanesco kål, 1 bundt forårsløg, 2 gulerødder, 8 champignon og 2 spsk solsikkekerner
Karrycreme:
1 dl creme fraiche 18%, 1 dl mayonnaise, 4 spsk piskefløde, 2 tsk citronsaft, 2 tsk karry og 1 tsk flydende honning
Del blomkål og romanesco kål i buketter og kog i letsaltet vand i 3 minutter sammen med forårsløg. Afdryp og skyld i koldt vand. Skær gulerod i tynde strimler og champignon i skiver. Anret på et stort fad.
Rør dressing sammen og server.
HJEMMEBAGTE NANBRØD
Vi har bagt vores brød i ovnen, men de kan også tilberedes på en grill.
Ca. 10 brød
2 dl mælk, 25 g gær, 2 spsk olie, 1 æg, 1 tsk salt, ca. 6 dl hvedemel og nigelle
Topping:
3 tomater, 2 fed hvidløg, 4 spsk olivenolie og basilikum
Lun mælken til 37 grader og kom i en skål. Kom resten af ingredienserne i, vent dog med lidt af hvedemelet, og rør til en smidig dej. Tag dejen op på bordet og ælt den godt. Læg film over og lad den hæve 1 time. Sæt ovnen på 225 grader. Del dejen i ca. 10 stykker og træk hver stykke dej ud til et aflangt og tyndt brød. Drys nigelle henover og pres let ned i dejen. Når ovnen er varm, bager du brødet i ca. 8 minutter. Serveres lune med en blanding af hakkede tomater, hvidløg, olie og basilikum på toppen.
GRILL-MARINADER OG ANDET GODT
Har du prøvet at marinere kødet EFTER, at det er stegt? Hvis ikke, giv det en chance. Kødets gode stegesky blander sig med marinaden og velsmag opstår.
TOMAT- OG CHILIMARINADE MED SPIDSKOMMEN
Til 1-1 ½ kg kød
1 dåse (140 g) tomatpuré, 4 spsk olivenolie, 2 tsk chiliflager, 2 tsk moscovadosukker og 1 tsk spidskommen
Skær det varme grillede kød i skiver og
overhæld straks med marinaden.
KARRY CITRON MARINADE
Herlig marinade til lam, kylling og fisk.
1 dl olie, saft fra 1 citron, 2 tsk karry, 1 tsk salt, 1 tsk sukker og en lille knold revet ingefær
SAFT OG KRAFT
God marinade til kalv og okse – gerne sat på grillspyd.
1 spsk koncentreret fond, 4 spsk vand, 4 spsk hakket persille og 1 spsk tørret timian
TIP: RUB I STEDET FOR MARINADE
En blanding af tørre krydderier som du gnider ind i kødet og lader det ”marinere” i nogle timer. Lige før du griller kødet, kan du komme lidt olie på for at undgå at krydderierne branker.