Klar til Late Night og Fall Fashion Show?

Til september præsenterer Rosengårdcentrets Fall Fashion Show efterårets nyeste mode på Torvet. Kom med bag kulissen, når arrangør Maria Jarltoft her fortæller om de mange forberedelser, og hvad der sker, når man sætter helt almindelige fynboere på en catwalk.

Maria Jarltoft har travlt. For lige om lidt er det tid til Rosengårdcentrets store Fall Fashion Modeshow, hvor den nyeste mode skal præsenteres på catwalken. Og det er Maria, der er rugbrødsmotoren bag.
”Allerede 3 måneder før starter vi de første forberedelser, for der er rigtigt mange ting, der skal klappe. Tema, musik, koreografi, tøjet, butikkerne og modellerne ikke mindst”, fortæller Maria Jarltoft, der gennem de seneste 11 år har stået for at arrangere modeshows i Rosengårdcentret.
”Det første show, vi lavede, var også det første Konfirmandshow i centret”, fortæller hun. ”Dengang var det en helt vild oplevelse. Vi var kun to mennesker på hele projektet – til casting, fitting, fotografering, opsætning, det hele. Vi sov jo nærmest ikke i flere uger i streg. Det var en sindssygt fed oplevelse, men hold da op, hvor havde jeg også brug for ferie bagefter”, griner hun. I dag er de heldigvis et stort hold på omkring 22 mennesker, så der er tid til både søvn, kaffepauser og en hyggelig sludder med nysgerrige kunder, når catwalken rigges til.

Helt almindelige fynboere

Det er ikke et tilfælde, at Maria valgte Rosengårdcentret til sine shows. ”Jeg kunne sagtens vælge at lave et smart modeshow i København, men alting føles meget mere familiært her i Odense, hvor man hilser og tager sig tid til hinanden. Derudover er der i et shoppingcenter også mange flere muligheder for at udfordre det gængse showformat, og du får samtidig mulighed for at arbejde med nogle helt igennem fantastiske mennesker”, forklarer hun. ”Det særlige ved vores shows er jo, at vi bruger helt almindelige fynboere som modeller. Og at få lov til at følge deres udvikling gennem forløbet, er noget af det smukkeste, jeg nogensinde har oplevet”.

Livsglæde på catwalken

”Når vi afholder casting i centret, er der altid ca. 50 mennesker i kø fra morgenstunden af både gengangere og helt nye. Det er altid meget godt med et miks, så der er nogen, der har prøvet det før, men vi prøver så vidt muligt at få flest nye ansigter med, for det er her, den særlige energi på catwalken opstår”, fortæller Maria. Under castingen bliver der taget billeder, og de håbefulde modeller bliver testet lidt. ”Jeg kan godt lide at skubbe lidt til deres grænser, f.eks. ved at få dem til at danse skørt eller synge højt, for til vores modeshows handler det ikke om åleslanke unge kvinder, der trasker mut ned ad catwalken – her handler det om personlighed og livsglæde. Uanset alder, form og farve. For, helt ærligt, kan du vise mig noget mere livsbekræftende end at se mødre, bedstemødre, unge piger og drenge overvinde den lille usikkerhed, der gemmer sig i maven og bare indtage hele scenen med strålende ansigter og lysende øjne?”, spørger hun sigende.

Ingen levende tøjstativer, tak!

Når modellerne er udvalgt, skal tøjet tilpasses. ”Når jeg siger ’tilpasses’, så handler det faktisk mere om personlighed end om størrelse”, forklarer Maria.
”Man skal kunne fornemme personen bag, så de ikke bare bliver levende tøjstativer. Vi tager selvfølgelig udgangspunkt i sæsonens tendenser, og de må også godt blive udfordret lidt, men de skal stadig føle sig smukke, når de træder ud på catwalken”, forsikrer hun. Og butikkerne nyder også godt af showet, for i dagene efter tropper publikum gerne op med et billede på telefonen, de tog af modellerne, og efterspørger et bestemt look. ”Det er jo superfedt at vide, at vores show rent faktisk inspirerer tilskuerne”.

Historier der går lige i hjertet

Men modeshowet er mere end bare et show. Det er et stort projekt, hvor mennesker mødes, og ren magi opstår. ”Nogle af de smukkeste øjeblikke, i min efterhånden lange karriere med at arrangere modeshows, har jeg fået her i Rosengårdcentret. Jeg husker f.eks. Inga, en kvinde på 80, som vi havde castet, som fortalte os, at hun i sine unge dage tilbage i 1940erne havde været fast husmodel for Magasin du Nord, og at hun aldrig havde troet, at hun igen skulle op på en catwalk. Og så sker der det utrolige, at hun, pga. vores show, bliver castet som model til Magasin Du Nord’s 150års jubilæumskampagne. Det er da vildt!”, fortæller en tydeligt stolt Maria. Og med mere end 11 år på bagen som arrangør, er der da også nok at tænke tilbage på. ”Der er så mange gode historier om så mange vidunderlige mennesker, at jeg aldrig rigtig ved, hvilke jeg skal starte med at fortælle”.

Med dette in mente, er der altså nok at se frem til, når Rosengårdcentrets Fall Fashion Show finder sted d. 28. og 29. september på Torvet, og Maria garanterer både underholdning, god stemning og masser af skøn mode. “Jeg kan ikke sige så meget, men jeg lover, at det bliver en farverig fest!”.

Læs mere om casting til modeshowet lige her.