Opskrift til hjemmesyltet

+ MAD hjemmesyltet

Hjemmesyltet kål med fennikel

Til 1 glas

¼ hvidkål
¼ savojkål
½ fennikel
2 spsk fint salt

2 spsk sylte krydderier (gule sennepsfrø, sort peber, chili)

Lage:
2 dl sukker
3 dl eddike 12 %
3 dl vand

Skær kål og fennikel i tynde strimler. Kom i en sigte, drys saltet over og vend godt rundt. Lad grøntsagerne stå og trække i 30 minutter. Vend rundt og kram grøntsagerne med dine hænder. Kom grøntsagerne i en sigte og skyl saltet fra. Afdryp og kom grøntsagerne i et eller to rengjorte skoldede glas. Kom krydderier heri.

Kog alle ingredienserne til lagen sammen og hæld den hede lage på glasset.
Grøntsagerne skal være helt dækket. Luk tæt og lad glasset køle af før du stiller det så mørkt og køligt som mulig. Grøntsagerne kan spises efter 2-3 dage.

FÅ INSPIRATION,MED MADSKRIBENT MARIA MELDGAARD

Syltede gulerødder i forskellige farver

Krydrede med rosmarin. Lækre i salat eller til stegt kylling og flødesauce.
500 g gulerødder, gerne i blandede farver
3 fed hvidløg
3 rosmarinstilke
2 laurbærblade
Lage:
6 dl vand
2 dl (180 g) sukker
2 dl hvidvinseddike
1 spsk salt
Skrub og del gulerødderne. Kom i sylteglas sammen med hvidløg, rosmarin og laurbærblade. Kog vand, sukker, eddike og salt op i en gryde. Hæld den varme lage over gulerødderne og luk glassene. Afkøl helt. Sæt i køleskab i 2 dage før du serverer.

Hjemmesyltet citroner som i Marokko

Efter en måned kan du skære en halv citron i tern og lade den simre med i din gryde. Eller hak fint og brug i dressinger eller i kogt ris med lidt smør.

8-10 økologiske citroner
6 spsk groft salt
1 tsk sorte peberkorn
Saft fra 5 citroner
vand
2 spsk olivenolie

Du skal bruge et skoldet stort sylteglas. Og citronerne skal være rene og fine. Skær to snit i hver citron uden at skære igennem. Fyld med salt og læg ned i glasset. Pres sammen og tilføj citronsaft. Fyld på med vand så at citronerne er dækkede. De første par dage bør du vende på glasset så at saltet fordeles. Derefter hælder du olie på toppen for at lukke overfladen. Stil citronerne køligt. Efter 3-4 uger er citronerne klar til at nydes.

Brombær og lime marmelade

2 glas

600 g brombær
600 g syltesukker med pektin
1 økologisk lime
Kom bær og sukker i en gryde og vend rundt. Lad simre i 3-4 minutter. Tilføj revet limeskal og vend rundt. Nu kan du blende marmeladen (børnevenlig udgave) eller lade bærrene være hele. Kom på skoldede glas og luk tæt.

Tip: Vend hakkede valnødder i marmeladen og server til moden ost.

Hjemmelavet saftevand af blandede bær

1 stor flaske
600 g blandede bær evt. skovbær fra frost
5 dl vand
2 dl sukker
1 vaniljestang
1 citron

Kom bær, vand, sukker, vaniljestang og saft fra citronen i en gryde. Kog sammen og lad simre 7-8 minutter. Sluk for varmen og ”mos” bærrene med et piskeris. Lad stå under låg og lad blandingen blive helt kold. Hæld saften gennem et klæde og kom på flasker. Spæd med vand. smag dig frem.

Tip: Varm saftevand er godt på kolde efterårsdage.