5 tips: Sådan bevarer du læselysten – også efter ferien

Ferievaner er typisk af den slags, vi gerne skal lægge fra os, når vi vender tilbage til hverdagen igen. Lidt for meget solbadning. Alt for mange is. Ditto drinks. Og ”skal-vi-lige-have-et-hvidløgsbrød-til-forret”. Og selvom vi i Rosengårdcentret er store fortalere for, at man IKKE skal modstå fristelser, så kan vi godt se, at der er nogle af ferievanerne, vi måske burde skrue en anelse ned for. Men der er også noget, mange af os gør, når vi er på ferie, som vi til gengæld mener, vi burde blive bedre til også at gøre til en hverdagsvane. Lade os friste lidt mere af: Nemlig at læse bøger.

… Men af en eller anden årsag, så er læsningen en vane, vi ofte lader ligge i sommerhuset sammen med den bløde stol, slumretæppet og det tilsandede håndklæde på vesterhavsstranden. Det er en skam. For tænk på, hvor meget du rent faktisk nyder at læse, når du ligger på solstolen. Så vi giver dig her vores fem bedste tips til, hvordan du sikrer, at næste gang du åbner en bog ikke først bliver i juli 2021.

#1 Til skærmslaven: Ingen telefon i sengen

Kan du nikke genkendende til det med at tage telefonen frem, når man går i seng – og scroll, scroll, scroll, så gik der lige en time? En time, som du kunne have brugt på at læse. Vores tip til dig: Gør sengen til telefonfri zone. Læg i stedet en bog på natbordet. ”Jamen, det er jo min alarm” – fint, så læg den et sted i soveværelset, hvor du kan høre den, men ikke nå den fra sengen. Det giver også den automatiske bonus, at du rent faktisk skal stå op for at slukke din alarm om morgenen. Og så slipper du i øvrigt også for det udskældte blue light fra skærmen, som kan påvirke din søvn negativt.

#2 Til den travle: Hør bog, mens du gør 117 andre ting

Hvis årsagen til, du ikke får læst, er, at du ganske enkelt ikke kan finde tiden til at sætte dig ned og læse en bog, så hør bøger i stedet for. Lydbøger. Så kan du nemlig gøre det, mens du klarer alt det, du har travlt med – fx når du kører bil/cykler, laver mad, gør rent, løber, find selv på flere …

#3 Til den strukturerede type: Få læsetid i kalenderen

Er du typen, som planlægger dig ud af alting og altid får nået en hel masse – hvis bare det står i din kalender eller på din to-do-liste? Så book dig selv ind til en ugentlig læseaftale. Det kunne fx være hver søndag kl. 14. Det er point of no return, når det først står der. Det ved du. Så skriv det ind i din kalender. Nu. Så er der garanti for, at du nok skal få et par gode bøger på CV’et i den kommende tid som den trofaste kalenderslave, du er.

#4 Til konkurrencemennesket: Klar på en læse-challenge? (inkl. præmie)

Elsker du at udfordre dig selv? Og går du altid efter sejren (også når du spiller Uno med dine børn)? Så stil dig selv en læseudfordring. Vi foreslår: Læs 10 bøger på et år! Det er ikke en gang en om måneden. Og de behøver jo ikke være 500-siders klepperter alle sammen. Du kan forstærke motivationen med at love dig selv en belønning, hvis det lykkes. En ny bog fx?

#5 Til den pligtopfyldende: Ønsk dig bøger

”Nu har moster Grethe jo brugt tid på og gjort sig umage med at vælge den bog, så nu bliver jeg jo nødt til at få den læst. Man kan ikke være andet bekendt. Tænk sig, hvis hun nu spurgte, om den var god, og så jeg ikke havde læst den. Det går ikke.”

Kan du genkende sig selv i ovenstående? Super. Så bare skriv bøger på din ønskeliste til næste gang, du er så heldig, at nogen vil give dig gaver. Dem skal du nok få læst, dit godhjertede væsen.

Bonustip: Køb en bog!

Når først du har brugt penge på noget, skulle du jo helst gerne få det brugt, ikk’?

Så er der kun tilbage at sige: Rigtig god læselyst.