Christina Hembo / ure og smykkedesigner. Det har jeg aldrig prøvet før- så det kan jeg sikkert godt

"Det har jeg aldrig prøvet før – så det kan jeg sikkert godt"

“Der er et sted i Pippi Langstrømpe-bøgerne, hvor Pippi siger: “Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt,” fortæller Christina Hembo og fortsætter:

“Det er mit yndlingscitat. For hun har jo ret. Hvorfor ikke tro på det, du kaster dig ud i? Det nemmeste er jo at være bange for at prøve noget nyt. Men hvis ikke du selv tør tro på det, hvem skulle så?”

Hun holder en lille pause. Citatet betyder noget for hende. Men det er først som voksen, at smykke- og ur-designeren har fået øjnene op for det.
“Som barn og ung kunne jeg aldrig finde på at række hånden i vejret, hvis jeg havde noget på hjerte i skolen. Og det værste jeg vidste var, hvis jeg skulle stille mig op foran klassen. Jeg kunne grave mig ned. På mange måder var jeg meget udadvendt, kreativ og idérig – men det her med at stille sig op eller frem, det turde jeg ikke,” siger den 39-årige smykke- og ur-designer, der står bag virksomheden CHRISTINA Jewelry & Watches. Om et par dage sidder hun i en flyver på vej til Malta for at præsentere sin kommende kollektion for en lang række forventningsfulde mennesker. Og om ganske få uger skal virksomhedsejeren holde et af mange foredrag foran flere hundrede mennesker om, hvordan hun har opnået sin drøm. Den generte pige fra Aarhus, der sad og gemte sig bag de andre elever i folkeskolen, har lige som Pippi fundet modet frem. Hun skulle bare lige have lidt hjælp til at finde det.

“Jeg er vokset op i et hjem, hvor både min far og mor var meget positive og gode til at sige “pyt” og se en gave i de fejl, man unægteligt kommer til at lave her i livet. De var meget positive, og det har jeg helt sikkert taget med mig,” fortæller Christina Hembo, der fra ganske lille lærte Napoleon Hills “De 17 succespunkter” af sin far. 17 punkter, som både den lille og store Christina Hembo har hæftet sig ved i livet og givet hende en grundtro på sig selv. Et af punkterne handler blandt andet om, at have en positiv indstilling til det, man står overfor – og selvom ord på papir ikke kan gøre hele arbejdet, så har et fokus på at se lyst på livet i hendes barndomshjem været et godt fundament for Christinas positive sind.

“Jeg var meget genert som barn og ung og er det på mange måder stadig. Men mødet med min mand har været med til at skubbe til mit mod, så jeg godt tør stille mig op,” fortæller hun.

Kærligheden bliver et vendepunkt
Det er den 7. november 2001. Vejret er bemærkelsesværdigt varmt og godt i den britiske hovedstad, og en 24-årig Christina går arm i arm med en god veninde i bydelen Soho. De to veninder har taget toget ind til London fra Southampton, hvor den lyse dansker studerer, og skal have sig et par hyggelige dage i den britiske hovedstad. På en tilfældig gade støder de to unge kvinder pludselig ind i to jævnaldrende danske mænd, som har overhørt Christina og hendes veninde tale dansk. De to fyre kommer hen og siger hej. De falder alle fire hurtigt i snak og bliver enige om at sætte sig ind på en pub i nærheden. Det bliver ikke bare starten på en lang kærlighedshistorie – det bliver også et vendepunkt for Christina Hembo, der allerede på dette tidspunkt drømmer om at blive selvstændig.

“Mødet med Claus er uden tvivl det vendepunkt i mit liv, der har skubbet mest til mig som menneske og har udviklet mig positivt til at være meget mere modig, end jeg ellers tidligere var,” fortæller hun og nævner, at hun selvfølgelig ikke kan vide, hvordan hun havde udviklet sig som menneske, hvis hun ikke havde mødt Claus, men at hun er overbevist om, at han har været en afgørende faktor for, at hun i dag har et internationalt designfirma med salg i 15 lande, rejser verden rundt og promoverer sine smykker, holder foredrag om iværksætteri og deltager i tv-programmer som bl.a. Vild med dans, Masterchef og Kender du typen.

“Jeg har altid gerne villet være selvstændig og vidst, at jeg skulle arbejde inden for et kreativt fag. Jeg kan huske, hvordan jeg som 9-årig havde lavet en særlig legeplads i mine forældres have og tog 25 øre i entré, så andre børn kunne komme og prøve den,” fortæller hun og griner. Og lige så længe designeren kan huske tilbage, har hun tegnet og designet sine egne smykker, ure – ja sågar huse.

“Jeg var meget kreativ som barn. I en ret tidlig alder startede jeg med at designe mine egne huse. Det var noget med nogle meget vilde huse, hvor der var spabad inde i stuen og med en imponerende udsigt,” fortæller hun og bryder sammen af grin.

Kort efter mødet i 2001 flytter Claus og Christina sammen i en lille studielejlighed i London. Den unge designstuderende har netop færdiggjort sin bachelor i Southampton og drømmer om at læse videre og få en kandidat i design på den prestigefyldte uddannelse University of The Arts i London. Her har hendes store idoler Stella McCartney, Alexander McQueen og John Galliano studeret, og hun tør slet ikke tro på, at hun bliver optaget på uddannelsen.

“Jeg glemmer aldrig den dag, jeg får brevet om, at jeg er kommet ind. Jeg bliver lykkelig og meget beæret,” fortæller hun begejstret.

Det rigtige skub kan være afgørende

Christina Hembo har altid haft en kreativ og skabende åre i sig. Men hun er også meget bevidst om, at selvom hun er flasket op med en selvstændig far og mor i det aarhusianske, så har hendes mand været med til at slippe Christina Hembos indre Pippi Langstrømpe fri.

“Der er tit mange, der spørger mig, når jeg er ude at holde foredrag, hvad min mand laver, fordi vores virksomhedsnavn er mit navn, og jeg er billedet udadtil. Og der kan jeg blive helt flov, for det er i virkeligheden ham, der står bag det hele sammen med mig,” siger hun og tilføjer efter en lille pause:

“Jeg kunne ikke have gjort det her uden Claus. Udover at han skubber til mig, når jeg har behov for det, så er han jo hele fundamentet i vores virksomhed – det er ham, der kører alt det strategiske,” fortæller Christina Hembo og refererer til sin mand Claus Hembo, som hun siden den dag i november 2001 har dannet par med, skabt en millionvirksomhed sammen med og fået børnene Sophie og Marcus med.

“Jeg tror på, at man ved at møde de rette mennesker kan få et skub i den rigtige retning. Sådan har det været med Claus og mig. Vi supplerer hinanden rigtig godt – han skubber til mig, når jeg ikke selv tør – og jeg skubber til ham,” fortæller Christina, der i 2004 bliver færdig med sin kandidat i design og Claus med sin MBA. De bliver hurtigt enige om, at de begge har en skabertrang og en lyst til at stå med egen virksomhed. I deres lille studielejlighed i London danner de grundidéen til, at de vil designe schweitzer-ure med ægte diamanter og ædelsten til priser, alle kan komme i nærheden af.

“Vi havde researchet i et godt stykke tid – og kombinationen af, at jeg havde en stor passion for det at designe ure og smykker, og Claus på det her tidspunkt havde en fortid i ur-branchen gør, at vi så et hul i markedet. Der fandtes simpelthen ikke ægte schweitzer-ure til forbrugervenlige priser,” siger hun og nævner, at priserne i starten af 00’erne på luksusure gik fra 9.000 kr og opefter – Christina og Clauses ure skulle koster fra 995 og opefter.

Christina Hembo går straks i gang med at tegne, og på få midler får parret deres første urkollektion til kvinder ud i butikkerne først og fremmest i London og Danmark i 2004. Salget går overraskende godt, og to år efter er de klar med en kollektion til mænd også. Stille og roligt udvikler produktionen sig, og få år efter står Christina og Claus Hembo med en ur- og smykkekollektion, der bliver solgt i mere end 15 lande verden over.

“Det har været en fantastisk rejse. Claus og jeg sad netop og talte om den anden aften, at vi er rigtig godt tilfredse med der, hvor vi er nået til nu – men også, at vi stadig har masser af mål for, hvad vi vil nå fremover. Vi er begge meget glade for dér, hvor vi er – vores børn er sunde og raske, vi har den frihed, vi har drømt om, og vores virksomhed går i den retning, vi gerne vil,” fortæller Christina Hembo og understreger, at de i 2004 startede med at være Christina, Claus og en sælger. I dag har de 22 medarbejdere i Danmark og 500 i produktionen, som har base i Thailand.

Men selvom virksomheden udvikler sig, så er essensen stadig den samme – at skabe luksusprodukter til fornuftige priser.

“Jeg tror på, at mødet med de rette mennesker kan give én det sidste skub, der skal til. Nogle gange skal modet have et lille skub. Det skulle mit, og det er jeg Claus evigt taknemmelig for,” smiler Christina Hembo og tilføjer:

“Men jeg tror også på, at man kommer langt med en positiv indstilling til livet. Hun har ret hende, Pippi Langstrømpe: Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt.”

Christina Hembo

Gift med Claus Hembo, ejer og adm. direktør i CHRISTINA Jewelry & Watches. Mor til to Sophie på 11 år og Marcus på ni år. Bor i Herning. Designer og iværksætter, foredragsholder og tidligere Vild med dans-deltager. Ejer sammen med sin mand virksomheden CHRISTINA Jewelry & Watches. Hun designer smykker og schweitzer-ure med ægte ædelsten og diamanter til forbrugervenlige priser i mere end 15 lande. Hun har en mastergrad i design fra University of The Arts London. Har vundet en lang række priser – herunder Årets kvindelige iværksætter 2008, Årets væksteventyr 2009, Årets kvindelige virksomhedsejer 2010 og Børsens gazellepris 2015 og 2016. I 2015 grundlagde hun cykelholdet Christina Watches med Michael Rasmussen i førertrøjen. Løber en del i sin fritid